Hírek

NEM LESZ 1956-os emlékmű Körmenden

Még az 1990-as évek elején, a rendszerváltás követő években Körmend városa kopjafát emeltetett az 56-os hősök tiszteletére. Nem volt ez egyszerű időszak, hisz a kis határőrvárosban sok hivatásos katona élt, akik az előző húsz-harminc évében rajta tartották szemüket a város civil lakosságán. Még hiteles szónokot is nehéz volt találni az 56-os megemlékezés kapcsán, mert ugye bárki ezt sem vállalhatta.

61 évvel az 1956-os eseményeket követően a Pro Körmend Városszépítő Egyesület önkormányzati képviselője előterjesztést juttatott el a képviselő-testület elé, melyben 1956 felbecsülhetetlen lelki és erkölcsi értékeire hivatkozva arra kérte a tisztelt képviselőtestületet, hogy a 2018 évi költségvetés terhére állítsanak emlékművet az 56-os hősök tiszteletére. Felszólalásában azzal érvelt, hogy a Körmenden felnövő generációk – óvodások, iskolások, gimnazisták – tudatában rögzüljön az, hogy Körmenden is van ilyen emlékhely. Az előterjesztés érvelése ellen két egymásnak ellentmondó hozzászólás hangzott el.

Faragó Gábor (Fidesz-KDNP)

Faragó Gábor (Fidesz-KDNP) többciklusos önkormányzati képviselő, aki egyben a Pénzügyi Bizottság elnöke is, hiányolta azt, hogy Tompa László nem jelölte meg az emlékhely helyszínét, és ebből kifolyólag arra hivatkozott, hogy ő így nem is tudja támogatni az előterjesztést.  Ugyanakkor jelezte, hogy már dolgoznak egy hasonló emlékhely kialakításán, de egyenlőre forráshiány miatt nem tudták azt megvalósítani. Bebes István (Fidesz-KDNP) szintén többciklusos polgármester Faragó Gáborral ellentétben nem lát forrást, sem tervet az emlékmű megvalósítására. A végtelenbe nyúló, semmit nem mondó hozzászólásában ismételt politikai performance-nak titulálta az előterjesztést, követhetetlen gondolatmenetében érintette Horn Gyulát, valamint a település fontos pályázataira tekintettel logikus gondolkodást kért minden körmendi képviselőtől. Gondolatait azzal zárta, hogy az igazán fontos események nem itt, hanem Budapesten zajlottak.

Persze lehetett volna ez másképp is! Amennyiben a tisztelt körmendi képviselők napirendre méltónak találják az „1956-os emlékmű létrehozása Körmenden” tárgyú előterjesztést és szavazatukkal beemelik a tárgyalandó napirendi pontok közé – akár a legutolsó napirendként tárgyalva az előterjesztést –, lehetőség lett volna a pontos helyszín megvitatására. Mivel a 2018 évi költségvetés tárgyalása még nem időszerű, így az elkövetkező néhány hétben a munkaszervezet – a Hivatal – esetleg meg is találhatta volna a megfelelő forrást,  amely ha máshonnét nem ,a körmendi polgárok adományaiból biztos összejött volna.

Persze az élet mást hozott, Faragó Gábor nemmel, Tompa László igennel szavazott. A többi képviselő – beleértve az MSZP és Jobbik képviselőit, valamint a független Szabó Ferencet is – tartózkodtak. Magyar emberként sajnos nem tudtak döntést hozni. A polgármester viszont tudott: egy igen és egy nem szavazat ellenére sportemberként a nemet részesítette előnyben.