Hírek

Helyi Népszavazás

Egyesületünk NÉPSZAVAZÁST kezdeményezett a KÖRMENDI SZÜLÉSZET VISSZAÁLLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN. Városunk jegyzője irányába a következő népszavazási kérdést adtuk be hitelesítésre:

EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY A MARKUSOVSZKY EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ KÖRMENDI TELEPHELYÉN FEKVŐBETEG-SZAKELLÁTÁS KERETÉBEN AKTÍV SZÜLÉSZETET ÜZEMELTESSEN?

 

Népszavazási kezdeményezésünkről a város képviselő testületét napirend előtti felszólalásban tájékoztattam. (Tompa László) 

egyetert-e-on-azzal-hogy-a-markusovszky-egyetemi-oktatokorhaz-kormendi-telephelyen-fekvobeteg-szakellatas-kereteben-aktiv-szuleszetet-uzemeltessen

Eddig megjelent cikkek, írások a Körmendi kórházzal kapcsolatban:

“A körmendi kórházba eredetileg nem terveztek szülészetet. Ez lehet az oka, hogy semmi nem ott van, és nem akkora, mint ahogy ideális lenne.

Életem során egyszer már terveztem szülészetet Szentpéterváron – mondja Osztrovszkij Mihail főorvos. – Öt évvel ezelőtt elkészítettem a mi osztályunk felújításának tervét is, ami, ha megvalósulna, sokat lendítene rajtunk. Mert bár a körmendi szülészet-nőgyógyászat műszerezettségében még a hozzáértő sem talál hiányosságot, a kórtermek, vizsgálók, műtők elrendezése nem orvosszakmai szempontok figyelembevételével történt.
Tény, hogy a kórházban a nőgyógyászati betegek egy folyosón vannak az újszülött- és gyermekágyas osztály pácienseivel, és míg az osztály az első emeleten van, addig a szülőszoba és a császárműtő az ötödiken. A kismama ide érkezik, az első emeletre, itt kerül sor a felvételre, az előkészületekre, vizsgálatokra, majd a vajúdás előrehaladtával fel kell mennie az ötödikre. Mehet akár gyalogosan is, mert Körmenden nem várják el, hogy lefeküdjön. A vajúdás kezdeti szakaszában, három-négy órával a szülés előtt semmi akadálya, hogy egyen-igyon a kismama, később legfeljebb egy csokoládét engedélyeznek.
A szülések nagy részét gátvédelemmel vezetik.
– Nekem furcsa is volt huszonhárom évvel ezelőtt, amikor Magyarországra jöttem, hogy mindig ott az olló a szülésnél. Mi Szentpéterváron, a klinikán megtanultuk a gátvédelmet, és ma már a körmendi szülésznők is kiválóan alkalmazzák – mondja a főorvos.
Az osztályon a nap 24 órájában lehetőség van epidurális fájdalomcsillapításra, a császármetszést spinális érzéstelenítésben végzik. Császárnál az apák nem lehetnek bent.
A szülő nőnek semmit nem kell magával vinnie a kórházba, a hálóingtől a betétig mindent megkap, ugyanúgy, ahogy a kisbaba is. A gyermekágyas osztályon nincs rooming-in, de a babák bármikor édesanyjuk mellett lehetnek kiságyukban. Az újszülötteket még a szülőszobán mellre helyezik, és a nővérek tanítják szoptatni az anyát. A főorvos is beáll fejni, ha a tejbelövellés gondot okoz valakinél. Nagyon büszke a tudományára, amit még szülésznő édesanyjától tanult.
A koraszülött babákat Zalaegerszegre vagy Szombathelyre viszik. Figyelembe veszik, a családnak melyik van közelebb.
Szülés után a 4-5. nap, császár után az 5-7. nap után bocsátják haza az anyát és az egészséges kisbabát.

Tények, adatok
– A kórházban 246 gyerek született 2010-ben.
– A császármetszések aránya 33 százalék.
– Két egyágyas szülőszoba van.
– Szülésznőválasztásra nincs, orvosválasztásra van lehetőség. Dúla bent lehet a szülésnél.
– A beöntés, borotválás, gátmetszés megbeszélés tárgyát képezi, nem kötelező.
– A gyermekágyas osztályon két hatágyas kórterem áll rendelkezésre, amelyhez egy fürdőszoba csatlakozik.
– A kisbabák az újszülöttosztályon tartózkodnak, de kérésre bármikor kiviszik őket édesanyjukhoz.
– Egyágyas, fizetős szoba van, ahol együtt lehet baba, anya és apa.
– A terhesgondozás helyszíne a szakrendelő, a kórház orvosai a védőnőkkel együtt végzik. Szülésfelkészítő tanfolyamot a kórházban nem szerveznek.
– A gyermekágyas kórtermekben nem, csak a társalgóban lehet reggel 8-tól este 6-ig látogatókat fogadni.”

 

“Az MSZP Körmendi Szervezete az alábbi nyílt levelet juttatta el lapunknak.

Tisztelt Polgármester Úr! 

Mégsem lesznek aktív belgyógyászati ágyak a körmendi kórházban?

A helyi MSZP aggódik. És szerintük szülészeti ágyakra is szükség lenne. Nyílt levél Bebes István körmendi polgármesternek. 

A „Vas Népé”-ben, 2015. május 21-én megjelent Önnel, és prof. dr. Nagy Lajossal, a Markusovszky Kórház főigazgatójával, valamint V. Németh Zsolttal, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárával folytatott beszélgetés szerint a körmendi kórház rekonstrukciójával kapcsolatban – többek között – ezt nyilatkozták:

„A kórház belső átalakításával húsz aktív belgyógyászati ágy is működik majd Körmenden.”

A Körmend város honlapján ez év július 7-én megjelent fotó szerint a kórházi fekvőhelyek biztosítása nem az ígéretnek megfelelően látszik megvalósulni. A felsorolásban feltüntettek két krónikus belgyógyászati osztályt, ám aktív belgyógyászat sehol sem látható.” 

“Tisztelt Polgármester Úr!

Régóta nyilvánvaló, hogy a körmendi választóknak nagyon hiányzik az egykor évtizedekig meglévő fekvőbeteg-ellátás. Sok Szombathelyre került beteg panaszkodik, nem tartják megfelelőnek az ellátást, a hozzátartozók közlekedése nagyon nehézkes, pedig a betegek érdekében is nagy szükség lenne arra, hogy mellettük legyenek, és segítsenek nekik az étkezésben és a mindennapi tisztálkodásban.

Ám ez csak egyik oldala a dolognak. Ön is tisztában van azzal, hogy pld. infarktuskor vagy embólia esetében milyen hatalmas szerepe van az észleléstől eltelt időnek. Körmendnek feltétlenül szüksége van arra, hogy a beígért 20 aktív ágyat megkapja.

Rendkívüli módon hiányoznak a szülészeti ágyak is. Nem csak a körmendi kismamák vannak gondban emiatt, hanem a környező településekről is kockázatos a bejutás Szombathelyre. Ismereteink szerint majdnem 40%-kal nőtt a mentőautókban történő szülések száma.”

“Tisztelt Polgármester Úr!

Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz – reméljük, még időben –, az átadás előtt hasson oda, hogy az ígért 20 aktív belgyógyászati ágyat megkapja Körmend, és legalább egy 10 ágyas szülészetet üzemeltetni tudjon a kórház.

A mintegy másfél milliárdos beruházás után Körmend lakossága megérdemelné a biztonságos betegellátást!

 2016.július 30.”

 

“Ön szerint a felújított körmendi kórház szülészet-nőgyógyászat nélkül mennyire fogja az itt és a környéken élők érdekeit szolgálni?”

Nincs szükség a szülészetre, mert a feladatokat a szombathelyi kórház is tökéletesen ellátja

7% (8 szavazat)

A most működő szakrendelések megfelelőek, ennek is örülnünk kell

1% (1 szavazat)

Szükség van szülészetre és aktív belgyógyászatra Körmenden, mivel a Szombathelyen működő kórház így is túlterhelt

92% (100 szavazat)

Összes szavazat: 109

forrás: Jobbik.hu

 

“Kezedben a jövőd-Radikális változást a Batthyány- Strattmann László Kórházban is!

 Helyi hírek

Az egyik legfontosabb téma Körmenden, hogy mi lesz a kórház sorsa?  Lesz e jobb ellátás? Lesznek e korszerűbb gépek? Nem kell, majd hosszú órákat várni mire az orvos megérkezik pl. Szombathelyről? Az aktív belgyógyászat és szülészet újra működni fog? Nem lesznek hosszú hónapig tartó várakozási idők? Lesznek normális folyosók, esetleg várótermek, ahol kényelmesen tud várni a beteg a sorra kerülésére? Hiszen mind a lakóknak, mind az ott dolgozóknak csak ígérgetések vannak a jobb kórházért, de a megvalósulás várat magára.

Következő cikkünk foglalkozik a problémákkal és megoldási javaslatokat tűz ki az olvasó elé, hogy végre egy jobb egészségügy legyen Körmenden.

Azonban előbb egy kis történeti áttekintést, hadd engedjen meg az olvasó.

Még 2012-ben nagy port kavart az a tény, hogy megszűnik a kórházi ellátás. Ezekből a kórházi ellátásokból a szülészet és az aktív belgyógyászat meg is szűnt. Akkor egyedül a helyi Jobbik állt ki a megszűnése ellen. Most következzen egy cikk, ami emlékeztet, hogy pontosan mi is történt akkor. A cikket a Szent Korona Rádió készítette a tüntetésről:

Tegnap délelőtt 10 órakor tüntetett a Jobbik a körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház előtt, többek között a szülészeti osztály bezárása ellen. Talán egy délutáni időpontban többen lettek volna, de így is 70-80 ember állt ki a kórházért. A polgármester szerint fölösleges hisztériakeltés.

Transzparensekkel, aláírásokkal, beszédekkel álltak ki a helyi Jobbikosok a körmendi kórház osztályainak bezárása, illetve az ágyszám leépítése ellen.

A demonstráció Takó Péter bevezető gondolataival kezdődött meg, aki a körmendi Jobbik alelnöke.

Beszédében felvázolta az elmúlt eseményeket, bizonytalanságokat, ami a körmendi kórház körül terjeng.

“Óriási a káosz, senki sem tud semmi biztosat, sem országosan, sem helyben. Csak annyit tudunk, hogy leépítés várható a körmendi kórházban. Ugyan ígérik, hogy itt megáll a dolog, de nekünk körmendieknek vannak fájó tapasztalataink (pl. a gyárbezárások, munkahelyek megszüntetéséből), hogyan is működik ez: “csak” kis leépítés lesz, minden a legnagyobb rendben megy, ezt kommunikálják. Aztán még egy kicsi leépítés és kiderül, hogy be kell zárni a kórházat.”- fejtette ki az alelnök.

Kitért arra is, hogy Auer Miklós körmendi jobbikos önkormányzati képviselőn kívül senki nem tartotta fontosnak az önkormányzatból, hogy jelenlétével is kiálljon a kórházért.

Bebes István fideszes polgármester is szóba került. A hozzá intézett kérdés így szólt:

“Nem is olyan régen két éve volt már egy demonstráció Körmenden a kórházért, akkor a körmendi polgármester Bebes István Úr megígérte, hogy kiáll a kórházért és mindent megtesz, hogy ne legyen leépítés, most hol van a polgármester? Miért nem mondja el az embereknek, hogy hogyan döntött a kormány és ez miben érinti a kórházunkat?”

Eszmefuttatását azzal a probléma felvetéssel folytatta, hogy mi lesz, ha bezár a kórház szülészeti osztálya. Nagy gondban lesznek a környező falvak és kis városok lakói is.

Így vállaljanak gyermeket a várandós anyák? “Egy nemzetinek mondott kormány megengedheti, hogy a szülészeti osztály megszűnjön vagy csupán a fekvő ágyak leépítését? Miközben arról beszélnek a parlamentben a fideszes honatyák, hogy ők megállították a magyar nemzet fogyását, és azon vannak, hogy minél több magyar születhessen?”

Majd Auer Miklós, jobbikos önkormányzati képviselő lépett a mikrofonhoz, aki tovább fejtegette azokat a problémákat, amik létrejönnek, ha a kórházban leépítésekre, osztálybezárásokra kerül sor.

Záróbeszédet Bana Tibor, jobbikos országgyűlési képviselő mondott.

Két évvel ezelőtt a konzervatív erők egységesen léptek fel a körmendi kórház érdekében, a Jobbik is támogatta a törekvéseket. Most viszont más a probléma, és eltérnek az álláspontok is. Mint mondta, a kormány erősen faragja az egészségügyre szánt pénzt, a gyógyszerkassza például az évi 219 milliárd forintról idén 157 milliárdra csökken.
Az Orbán-kormány a korábbi 8,3-ról idén 7,7 százalékra csökkentette az egészségügyre jutó pénzt a büdzsében.

“Itt születtem, fontos ez a kórház. Nem hagyjuk, hogy leépítsék. Sajnos kijelenthető, hogy az aktív belgyógyászat is megszűnik” – mondta, élesen bírálva az Orbán-kormány döntéseit. Beszédében felidézte Bebes István polgármester korábbi nyilatkozatait, hiányolva jelenlétét.

Bebes István polgármester szerint fölösleges hisztériakeltést okoz a Jobbik, ám a szülészet-nőgyógyászati osztályt állítólagos pénzhiány miatt lakat alá helyeznék.

“Szükség van a járóbeteg-ellátásra, aktív sebészetre, aktív, krónikus belgyógyászatra, rehabilitációs ágyakra, valamint az egynapos beavatkozásokra. Emellett határozottan kiállunk. Tisztában vagyunk azzal is, hogy Körmenden és vonzáskörzetében a sürgősségi betegellátás komoly szükséglet. A szülészet-nőgyógyászat több ok miatt nem finanszírozható, a sürgősségi esetek egynapos beavatkozással elláthatók. A kórház továbbra is ellátja az érintett 45 ezer embert” – jelentette ki.

A tiltakozók kifejezték: szeretnék megtartani a szülészet-nőgyógyászati osztályt a kórházban és választ várnak kérdéseikre.”

“Eddig a Szent Korona Rádió cikke a kórház megmentésért.

Aztán az év elején a kórházban dolgozók és a város lakossága némi reményteli hírt is kapott, hiszen EU-s támogatást nyert a kórház: Több, mint 1,4 milliárd forint uniós forrásból fejlesztik a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház telephelyét Körmenden. (fidesz.hu 2014.01.08 cikke http://www.fidesz.hu/hirek/2014-01-08/tobb-mint-14-milliard-forintbol-fe…).

A hír megjelenése után, Bana Tibor országgyűlési képviselő a következőket reagálta:

„Elképesztőnek és cinikusnak tartom, hogy miután a második Orbán-kormány tavalyelőtt funkcióváltásra, hatékonyságra hivatkozva megszüntette a szülészet-nőgyógyászatot és az aktív belgyógyászatot Körmenden, V. Németh Zsolt most arról beszél, hogy soha nem látott fejlesztések zajlanak az egészségügy területén. A kormánypárti országgyűlési képviselőknek 2012-ben kellett volna hasonló határozottsággal kiállniuk, akkor kellett volna minden erejüket latba vetniük a leépítésekkel szemben. A Jobbik akkoriban minden lehetséges eszközzel tiltakozott a vidékromboló intézkedések ellen: parlamenti felszólalásaim mellett tüntetéssel és aláírásgyűjtéssel is kiálltunk a kórházért, de a kormány semmibe vette, hogy a térségben élők szinte egyöntetűen sorakoztak fel az intézmény mellett.”

„Vas megye 3. számú választókerületének jobbikos képviselőjelöltjeként ígérem, hogy a továbbiakban is mindent el fogok követni a körmendi kórházért és a megszüntetett osztályok visszaállításáért, mert a környéken élők megérdemlik a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást.”

Hírtelen három hónappal a választások előtt újra fontos lett a kórház sorsa.

 

Lássuk, mi történt 2014 januárja után.

Sajnos semmi. Az építkezések meg sem kezdődtek, holott az Eu-s projektnek  el kellett volna már indulnia. Az idén még elkezdik az építkezést szól a Körmend Pláza újságjának egyik cikke. http://www.kormendplaza.hu/kepek/Kormendihirado/2014/KH_201403.pdf

Az igazság viszont az, hogy még el sem kezdték, azonban a sportcsarnok felújítása, kibővítése jó irányban halad. Ez egyébként a stadion építési projekt keretében lesz felújítva. A kérdés az, hogy miért előbbre valóbb egy sportcsarnok újjáépítése, mint a kórház felújítása és a megfelelő orvosi létszám biztosítása mellett, a jó és korszerű egészségügy megteremtése?

A kórházban lévő dolgozókat szinte semmiről nem tájékoztatják, meg vannak félemlítve, különben kirúgják őket, ha mondjuk szövetkezni mernének pl. a Jobbikkal, aki viszont megteremtené a normális működést, nyilván szakértelemmel rendelkező orvosi gárdával.

Problémák:

A kórházban áldatlan állapotok uralkodnak. Csak néhány problémát emelnénk ki a sok közül.

A baleseti sebészetnél a várótermi ülőhelyek és a folyosó balkáni állapotokról árulkodnak. A várakozó betegek létszáma rengeteg, ezért a legtöbben azzal taktikáznak a betegfelvevői bejelentkezésük után, hogy egy időre még hazamennek, vagy ügyeiket intézik, és órák múlva érkeznek vissza, ezzel is lerövidítve a hosszú várakozási időt, ami akár 6 órát is jelenthet egy-egy kórházi osztályon. A sürgősségi ambulancia helye kicsi, ahol nem lehet ellátni korszerűen, gyorsan ennyi embert. Mert, ha például hoznak egy sürgős beteget, akit baleset ért, akkor először őt látják el, majd következnek a kint várakozó betegek. Kevés a jó szakértelemmel rendelkező orvosok létszáma. A vérvételnél lévő mellékhelyiség leamortizálódott, gyakran nincs WC papír, se papírtörölköző (nem lehet az kifogás, hogy ellopják a kellékeket). Szülészet nincs, így pl. az Őrségben lévő várandós kismamákat Szombathelyre kell vinni. Belgyógyászat sincs. Egy-egy orvosi ellátásra hónapokat kell várni, várólista van. Vannak olyan betegek, akiket továbbirányítanak más kórházakba, mert a problémájukat nem tudják kezelni. A röntgen, a műszerek elavultak. A kórházi ellátás egy szóval katasztrofális.

 

Megoldási javaslatok:

  • Visszaállítanánk a második Orbán-kormány által egyetlen tollvonással megszüntetett szülészet-nőgyógyászatot és az aktív belgyógyászatot. Ne csak egy elfekvő legyen a kórház!
  • A háziorvosi rendelőknek a kor követelményeinek megfelelő új épületet kell biztosítani, ezzel együtt a mentőállomás leromlott járműparkját is le kell cserélni.
  • A háziorvosi rendelőkben bevezetnénk 1-2 órás receptkiadási szolgálatot, így a recept kiadás nem lassítaná le, a rendelési időt.
  • Lehetőség szerint rövidítjük a várólistákat a szociális- és idősek otthonában is
  • A mellékhelyiségekben állandó takarítás történjen és a megfelelő felszereltségek álljanak rendelkezésre.
  • A folyósokat be kell kamerázni biztonsági kamerákkal a lopások ellen.
  • Az orvosoknak valamilyen támogatási rendszert biztosítanánk, hogy itt éljenek és ne más nagyobb városból ingázzanak Körmendre.
  • Felgyorsítanánk a kórház és a háziorvosi rendelők felújítását a kor követelményeinek megfelelően.”

“Végéhez közeledik a körmendi kórház rekonstrukciója

Végéhez közeledik a körmendi kórház felújítása, amely az elmúlt fél évszázad legjelentősebb egészségügyi fejlesztése a városban. A másfél milliárd forintból megújuló intézmény a próbaüzem után magas színvonalon fogja tudni kiszolgálni nem csak a körmendieket, hanem a térség minden lakóját. Nem csak az épület újul meg, hanem a kórház eszközparkját is modernebb darabokra cserélik. Ezzel pedig korszerű sebészeti ellátás, krónikus belgyógyászati osztály, egynapos sebészet és aktív belgyógyászati osztály fog működni a megújuló kórházban. Az aktív belgyógyászati ágyak szükségességét Bebes István polgármester többször hangsúlyozta és tolmácsolta az illetékesek felé. A kéréseket befogadták, így ígéret érkezett arra, hogy nem marad aktív belgyógyászati osztály nélkül a körmendi kórház.

A Fidesz és a Fidelitas körmendi csoportjai ugyanakkor sajnálattal veszik tudomásul, hogy bizonyos szervezeteknek és politikusoknak nem a fejlődés támogatása, és az előremutató javaslatok megfogalmazása a céljuk, hanem az, hogy mindenáron támadni tudják a város vezetését.

A Jobbik ugyanis a migrációs kérdésben történt csúfos leszerepelése után ismét támadást indított a körmendi kórház fejlesztése ellen. Sajnáljuk, hogy a szélsőjobboldali szervezet továbbra sem abban érdekelt, hogy Körmend folyamatosan fejlődjön, hanem abban, hogy a saját pártjuk politikai céljait maradéktalanul kiszolgálják.

Javasoljuk a Jobbik képviselőinek, hogy az önös politikai érdekeiket szolgáló akciók helyett az energiájukat fordítsák reális és konstruktív javaslatok megfogalmazására, valamint a körmendi lakosok valódi képviseletére! Amennyiben nem tudnak hozzátenni a város gyarapodásához, legalább ne próbáljanak meg gátat szabni a fejlődésnek.

Fidesz és Fidelitas Körmendi Szervezetei

2016.szeptember 22.”

 

” Hamarosan megújul a körmendi kórház

Bebes István beszélt a körmendi kórház felújításáról

Végéhez közeledik a körmendi kórház felújítása, amely az elmúlt 50 év legjelentősebb egészségügyi fejlesztése a körmendi térségnek.

A megújítást követően egy olyan színvonalas szolgáltatást nyújtó intézménnyel gazdagodik Körmend városa, amely nem csak az itt élőket, hanem a térség minden lakóját ki fogja szolgálni.

– Az épület rekonstrukciója mellett ugyanakkor szükség van arra is, hogy olyan eszközökkel lássák el az intézményt, amelyek a lehető legjobb módon szolgálják a betegek gyógyulását, illetve a betegségek mielőbbi felismerését. Habár a kórház működtetője a Magyar Állam, így az önkormányzatok mozgástere ebben a kérdésben gyakorlatilag nulla – mondta Bebes István, Körmend város polgármestere. – Polgármesterként mindig is szívügyemnek tekintettem a helyi egészségügy kérdését. Éppen ezért több alkalommal is jeleztem az illetékes minisztérium felé, hogy szükséges bizonyos mértékű többletforrás bevonása ezen eszközök megvásárlásához. A kérésünket befogadták, így bízom benne, hogy a körmendi kórház nem csak külsőségeiben, hanem eszközállomány terén is úgy fog tudni megújulni, hogy az a mai kor színvonalán fogja biztosítani a betegek komfortérzetét és a gyógyulásukhoz szükséges feltételeket.

Polgármester úr is szükségét érzi az aktív belgyógyászati ellátásnak.

– Az eszközök beszerzése mellett többször jeleztem az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felé, hogy szükség van a 20 aktív belgyógyászati ágyra a felújítást követően, hiszen ez egy teljesen jogosan megfogalmazott igény a körmendi, valamint a térségbeli lakosok részéről. Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy a betegek a lakhelyükhöz legközelebb eső kórházban gyógyulhassanak. Biztos vagyok abban, hogy kéréseinket meghallgatják, és mind az eszközpark megújítása, mind pedig az aktív belgyógyászati ágyak létrehozása megtörténik.

Bebes István szerint a szülészeti osztály visszaállításának jelenleg nincs realitása.

– Azt is látni kell ugyanakkor, hogy a szülészeti osztály visszaállításának jelenleg nincs realitásalapja. Ahhoz ugyanis, hogy a sebészet és a belgyógyászat továbbra is működni tudjon, a körmendi kórházban az kell, hogy a nem gazdaságos osztályok a megye központi kórházába legyenek átcsoportosítva. Ellenkező esetben ugyanis azt kockáztatná a magyar kormány, hogy a teljes körmendi kórházat meg kellene szüntetniük. Ez pedig óriási felelőtlenség lenne.”

2016.augusztus 02.

Az alábbi linkek bemásolásával, újabb cikkeket tudnak olvasni a körmendi kórházzal kapcsolatban:

http://vaol.hu/hirek/epul-a-kormendi-korhaz-penteken-kezdodik-a-kivitelezes-a-teljes-felujitas-1701342

http://vaol.hu/kormend/iden-kapavagas-1610969

http://vaol.hu/hirek/fejlodik-a-korhaz-1604749

http://vaol.hu/kormend/modern-korhazban-1595859

http://vaol.hu/hirek/megujulhat-a-korhaz-1594654

http://vaol.hu/hirek/kuria-jogosan-kapott-szazmilliot-a-kormendi-korhaz-volt-uzemeltetoje-1536486

http://vaol.hu/hirek/eletben-van-a-kormendi-korhaz-1208143