Energiatakarékosság

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosság leginkább csak odafigyelés kérdése: javarészt apróságokról van szó, és még a kényelemről sem muszáj lemondani – mindössze néhány berögzült, lusta szokáson kell változtatni. A sok kicsi tényleg sokra megy – pozitív és negatív irányban is. Pazarolni és spórolni is sokat lehet éves, de akár havi szinten is, attól függően, hogy közvetve vagy közvetlenül mennyire nagyvonalúan fogyasztjuk a vizet, az áramot, a gázt, mennyire zsákmányoljuk ki a Föld energiatartalékait.

Most tippekkel segítünk abban, hogy megvizsgálhasd hétköznapi szokásaidat, és felmérd, fizethetnél-e kevesebbet az energiaszolgáltatóknak. Csupa olyasmi ez, amit már sok helyen hallhattál-olvashattál, de nem árt őket minél többször elismételni. A lényeg, hogy ennyit te is megtehetsz a bolygóunkért – és a pénztárcádért.

  1. Abszurd helyzet, hogy míg a világ egyik részén már alig van mit inni, a másik felén az ivóvizet használjuk fürdésre és a vécé leöblítésére. Városi körülmények között ezzel sajnos sokan nem tudunk mit tenni, de ha kertes házban élsz, van kutad, vagy tudsz esővizet gyűjteni, érdemes elgondolkodni azon, hogy ezekkel a forrásokkal hol tudod kiváltani az ivóvíz használatát, illetve azon, hogy miképp tudod másodjára is hasznosítani a mosogatáshoz, fürdéshez egyszer már használt vizet.
  2. Folyatod a vizet a csapból fogmosás közben? Akkor egy-egy alkalommal körülbelül 5 liter vizet pazarolsz el, pedig a fogmosáshoz nagyjából fél pohár víz is bőven elég.
  3. Kád vagy zuhany? Untig eleget szajkózták már, hogy a zuhanyozás takarékosabb, ráadásul egészségesebb választás, mint a kádfürdő.
  4. Palackos vagy csapvíz? Arról hosszas vitát lehetne nyitni, hogy igaza van-e annak, aki csapvíz helyett rendszeresen a műanyag palackos ásványvizeket issza; pró és kontra is rengeteg az érv. Az viszont biztos, hogy ha igazán hideg vizet akarunk kinyerni a csapból, akkor sokáig kell folyatni fölöslegesen a vizet. Ennél sokkal környezetbarátabb megoldás, ha rendszeresen beteszel a hűtőbe egy teletöltött kancsót vagy palackot, így mindig lesz hideg innivalód – vízpazarlás nélkül.
  5. Vízforralás – Ha forró vizet akarsz, akkor is kifizetődő az előre gondolkodás. Érdemes még forralás előtt pontosan kimérni a teához vagy a kávéhoz szükséges mennyiségű vizet.
  6. Tudtad, hogy a mosógépek fogyasztásának jó 80%-át a víz melegítése teszi ki? Próbáld csak ki: a normál szennyeződések 40 fokos programmal simán kijönnek a ruhákból, és így nemcsak kevesebb áramot használsz, de alacsonyabb hőfokon vízkőből is kevesebb rakódik le – egyébként pedig minél vízkövesebb egy gép, annál több áramot fogyaszt.
  7. A szárítógép néhány extrém, sürgős esetben nagyon jó szolgálatot tehet, de ez sem az a kifejezetten energiabarát eszköz, úgyhogy lehetőleg ne használd rendszeresen. Egyes profik (főleg férfiak) azért ellenzik a szárítógépet, mert megfelelő teregetési technikával még a vasalással sem kell foglalkozniuk – de jól teregetni csak vizes ruhát lehet.
  8. Felejtsd el a stand-by üzemmódot: az ily módon félig kikapcsolt gépek alattomosan pörgetik a villanyórát. Amit csak lehet, használat után húzz ki a konnektorból. A hagyományos villanykörtéket cseréld ki LED-es izzókra vagy kompakt fénycsövekre (vigyázz a megfelelő színhőmérsékletre!) – ezek drágábbak, de jóval kevesebbet fogyasztanak.
  9. Ha új háztartási gépet kell vásárolnod, mindenképp válassz energiatakarékos, A vagy A+ osztályú gépet. Ez elsősorban azoknál a berendezéseknél fontos, amelyek állandóan működnek, mint például a hűtő és a mélyhűtő (persze a többinél sem árt), de a jól működő, régi gépeket nem biztos, hogy érdemes lecserélni – ismét a számológép segítségét kell kérni.