Éghajlatváltozás

Éghajlatváltozás

Mi is az az éghajlatváltozás?

A föld klímája vagyis éghajlata alatt a következőt értjük: ez az időjárási viszonyok összessége, ami folytonossággal ismétlődik. Az elmúlt években a Föld hőmérséklete folyton emelkedett, ami sok mindent befolyásol. Ilyenek például: a jégmezök, ahol a jegesmedvék is élnek azok elkezdtek olvadni. A tengerszint pedig emelkedett.

Sok szélsőséges időjárásról biztos ti is hallottatok, vagy érezhettetek. pl.: nagyon meleg nyári napok, vagy nagyon hideg téli napok, a nagyon sok eső vagy hó. A nagy áradások, amikor a folyók, tengerek kilépnek a medrükből és elöntik a városokat, falvakat. Valahol pedig nagy szárazságot okoz, ott a folyók kiszáradnak, a benne lévő halak és állatok elpusztulnak a vízhiány miatt. Összeségében ez jelenti az éghajlatváltozást.

Mi okozhatja a klímaváltozást?

A mi emberek által használt fokozott üvegházhatás miatt változik a klíma, folyamatosan melegszik. A Föld éghajlata mindig is folyamatosan változott, de nem ilyen gyorsan, mint az utóbbi időben.

Azért, hogy ilyen gyors lett az ütem, ezért az emberek tevékenysége a felelős. Ilyen tevékenységek az autók használata, vagy az ipari termelés (ti is biztos láttatok már nagy, hatalmas gyárakat, nagy kéményekkel ez az ipari termelés) vagy a túlzott földhasználat az üvegháthatás során a levegőbe jutatott gázok.

 Egyébként az üvegházhatás természetes jelenség, a légkör hőmegtartó tulajdonságát jelenti. Ez nélkül pedig akár 30 fokkal is hidegebb lenne a bolygón, mert a napsugárzás energiatartalmát sokkal nagyobb mértékben visszasugározná a földfelszín az űrbe.

Mik a következményei az éghajlatváltozásnak?

Ez egy nagyon széles körű válasz, ugyanis sok mindent befolyásol: a környezetünket, a növény és állatvilágot és magunkat embereket is. Van, ahol kevesebb eső esik, itt kiszáradnak a folyók. A tengerszint is emelkedik, ami pedig a vizek melletti városokat veszélyezteti.

Máshol áradásokkal, erős viharokkal kell megküzdeniük a lakosoknak. Nálunk Magyarországon a szélsőségek felerősödnek viharok, árvizek, hőségnapok, aszályos időszakok száma és időtartama növekedik. Ez mind nehezíti a mezőgazdaságot, a közlekedést is ugyanúgy befolyásolja, vagy az emberek lakhatását is nehezítheti.

Ezekhez a változásokhoz, egy bizonyos mértékig lehet alkalmazkodni, csak az olyan emberek, akik nem tehetnek erről az éghajlatváltozásról az ő életük van megnehezítve.